Pamokos netradicinėse erdvėse Spausdinti
Pirmadienis, 26 Rugsėjis 2016 06:54

Smagios pamokos BirštoneDSC00601

Paįvairinti ir praturtinti ugdymo procesą labai padeda pamokos netradicinėje aplinkoje. Tad ir mes, Šilavoto pagrindinės mokyklos mokytojai ir mokiniai, ugdomės ne tik klasėse, bet išbandome ir įvairias kitas vietas, kur galime mokytis smagiau ir įdomiau.

DSC00603Rugsėjo 21 dieną 5-6 klasių mokiniai keliavo į Birštoną. Nors čia visi jau ne kartą buvę, bet vis tiek atradome daug įdomybių ir daug ko išmokome. Pirmiausia mus labai nuoširdžiai priėmė Nemuno kilpų regioninio parko vyr. specialistė Ramutė Milušauskienė, kuri gražiai pristatė mūsų krašto bei Nemuno kilpų įdomybes bei įtraukė mokinius į smagų žaidimą. Vėliau trumpai pasidžiaugėme sveikatingumo parku ir nukeliavome prie mineralinio vandens garinimo bokšto. Pasikalbėję apie mineralinio vandens naudą organizmui, jo savybes, ėmėme žaisti: susiskirstėme į komandas ir turėjome atlikti užduotį – įeiti į ,,Eglės“ sanatorijos pastatą, surasti ten biuvetę, paragauti mineralinio vandens, pasiskaityti informaciją apie jį ir atsakyti į mokytojų klausimus.

Tai buvo savotiškas ,,socialinis eksperimentas“: mokėmės būti mandagūs ir kultūringi, įėjus į vidų reikėjo sugebėti paklausti, išsiaiškinti, surasti reikiamą informaciją, o kaimo vaikams tai ne visuomet yra lengva. Visos grupės sėkmingai įveikė užduotį, tiesa, vienoms reikėjo daugiau laiko, kitoms sunkiau buvo rasti reikiamų duomenų. Galime pasidžiaugti ir ,,Eglės“ darbuotojų tolerancija bei geranoriškumu – mokiniai nesulaukė nė vienos pastabos, nors visi tikriausiai suprato, kad jie nėra sanatorijos poilsiautojai. Vaikų patirtys ir džiaugsmas įveikus šią užduotį dar sustiprėjo, nes jie sanatorijoje sutiko ,,žvaigždę“ – aktorių Andrių Bialobžeskį, su kuriuo bevaikštant po Birštoną mūsų keliai susidūrė dar keletą kartų. Eidami krantine, gėrėjomės Nemunu, stebėjome gulbes su savo vaikais - dar pilkais ,,bjauriaisiais ančiukais“, svajojome, kaip smagu būtų paplaukioti. Paskui ieškojome Birštono banginuko, apžiūrėjome kunigaikščio Vytauto skulptūrą, suskaičiavome laiptelius į Vytauto kalną ir nuo jo... Mokinių grupės išsinagrinėjo kalno papėdėje esančių informacinių stendų medžiagą ir pristatė vieni kitiems svarbiausius, įdomiausius dalykus. Tada ,,Birutės“ viloje kvėpavome mineralų prisodrintu oru, klausėmės vandens ošimo ir maloniai įsitaisę gultuose prisiminėm vasarą. Labai džiaugėmės, kad ir lauke oras dar nebuvo žvarbus, todėl galėjome pavaikščioti Kneipo takeliu, kuris padėjo atsigauti bei įveikti nuovargį, net, anot vaikų, ,,kojos visai kitos pasidarė“. Dar aplankėme Birštono turizmo informacijos centrą, sužinojome, kad tokie centrai yra kiekviename mieste, pasidomėjome, kokios informacijos čia galima rasti, galėjome pasiimti lankstinukų bei knygelių.

Galiausiai apsipirkome, išalkę susirinkom parkelyje pavalgyti ir apibendrinti savo ekskursiją. Skaičiavome, kiek skulptūrų pamatėme keliaudami po Birštoną: jų buvo virš dvidešimt. Tiesa, kai kur nelabai supratome, ar tai skulptūra, ar šviestuvas, ar tiesiog kažką žymintis akmuo... Džiaugėmės vieni kitų aktyvumu, geranoriškumu, pastabumu... Na, o vaikai patys į mokytojos užrašų knygelę užrašė savo mintis ir pasidalijo, kas jiems paliko didžiausią įspūdį:

,,Patiko surastas pasislėpęs banginukas“ (Marius); ,,Buvo smagu atlikti užduotis“ (Paulius); ,,Šiandien buvo matematikos ir istorijos pamokos“ (Ernestas); ,,Sužinojau, kad Birštono mineralinis vanduo – sūrus“ (Indrė); ,,Buvo smagu ,,Eglės“ sanatorijoje ieškoti mineralinio vandens (Ineta); ,,Man patiko viskas, net ir apsilankymas parduotuvėje“ (Karolina); ,,Mes buvome įlipę į Birštono piliakalnį ir skaičiavome laiptelius. Aš suskaičiavai 377. Įdomu, kad sutikome ,,žvaigždę“ – aktorių A. Bialobžeskį (Kamilė); ,,Patiko prie fontano, buvo įdomu sutikti ,,žvaigždę“. Patiko vaikščioti kankorėžių ir akmenukų takeliais“ (Dovilė).

Manome, kad tokios išvykos ugdo vaikus visapusiškai. Jie pasijunta labai laisvai, viskas vyksta tarsi žaidime, bet iš tiesų ,,iškylautojai“ mokosi ne tik mokomųjų dalykų. Tarsi nejučia jie mokosi būti paslaugūs, kultūringi, supratingi, išmoksta padėti vienas kitam, dalintis vienas su kitu. Tvarkinga, įdomi, rami Birštono kurorto erdvė stebuklingai tinka tokiam netradiciniam ugdymui. Siūlome visų mokyklų mokiniams dažniau išnaudoti šią erdvę ir kaskart naujai atrasti gerai pažįstamą mūsų kurortą.

          Šilavoto pagrindinės mokyklos mokytojos Rasina Galinienė ir Virginija Maščinskienė