Pradžia

Pamokos netradicinėse erdvėse PDF Spausdinti El. paštas
Pirmadienis, 26 Rugsėjis 2016 09:35

Pažintis su Vilniumi: nuo Katedros aikštės iki Seimo rūmų

DSC02830Rugsėjo 21 d. mokyklos ugdymo plane 5-10 klasių mokiniams buvo numatyta vykdyti pažintinę ir kultūrinę veiklą. Ši veikla paprastai organizuojama įvairiose mokymosi aplinkose, muziejuose. Todėl ir buvo pasirinkta ekskursija į Vilnių, kurioje dalyvavo 30 Šilavoto pagrindinės mokyklos 7-10 klasių mokinių ir jų auklėtojos A. Kaminskienė, R. Kišonienė, K. Dabrišienė. Mes labai džiaugiamės, kad ekskursiją globojo Seimo narys Andrius Palionis bei jo padėjėjas Arūnas Vaidogas.DSC02840

Sudarant ekskursijos programą, buvo atsižvelgiama į mokinių mokymosi poreikius. Todėl pagrindiniai ekskursijos tikslai ir uždaviniai – aplankyti Gedimino pilį, Saugomų teritorijų Nacionalinį lankytojų centrą, Lietuvos Respublikos Seimą ir kuo daugiau pamatyti bei sužinoti. Be to, dauguma vaikų Vilniuje nėra buvę.

Pirmiausia, kaip ir dera, atvykome į Katedros aikštę. Pasikėlėme į Gedimino pilį funikulieriumi. Kylant į Gedimino kalną ir nuo jo viršaus atsivėrė nuostabus miesto vaizdas, Neries vingiai. Mokiniai prisiminė pilies įkūrimo istoriją. Pasakojama, kad Gedimino pilis atsirado tada, kai Lietuvos kunigaikštis Gediminas susapnavo pranašingą sapną. Nedidelė, bet stipri pilis atlaikė ne vieną kryžiuočių puolimą. Dabar be jos neįsivaizduojamas Vilnius, nes pilies bokštas tapo ne tik sostinės, bet ir visos Lietuvos simboliu. Mokiniai sužinojo, kad Gedimino pilies bokštas – labiausiai turistų lankoma Vilniaus vieta. Skaičiuojama, kad per vienerius metus Gedimino pilyje apsilanko daugiau kaip 150 tūkst. žmonių. Įspūdingiausia tai, kad į bokštą reikėjo lipti siaurais, mažais, spirale besisukančiais laiptais, o užlipę ilgai grožėjomės Vilniaus ir jo senamiesčio, kuris yra vienas didžiausių Rytų Europoje, vaizdais. Po to apsilankėme Vilniaus arkikatedroje. Dauguma mokinių sakė, kad įdomu buvo pamatyti didingą pastato erdvę, architektūrą, paslaptingus paveikslus.

Vėliau nuvykome į Saugomų teritorijų nacionalinio lankytojų centrą, kuris įsikūręs Antakalnyje, viename iš Sapiegos rūmų komplekso pastatų. Centre lankytojams pateikta informacija apie Lietuvos bei užsienio saugomas teritorijas. Jame įrengtos ekspozicijos ne tik įdomios, turiningos, bet ir vaizdingos. Sukdami susiliečiančius krumpliaračius mokiniai sužinojo, kiek Lietuvoje yra saugomų teritorijų ir kaip jos išsidėstę pagal geografinę padėtį. Pasijutome tarsi gamtos apsuptyje: žolynai, paukščiai, žiogai aplinkui, o užvertus galvą - debesys. Pabuvojome kino salėje, klausėmės paslaptingų gamtos garsų. Labai patiko laboratorinis stalas – klaustukas, kur įvairios gamtos mįslės buvo aiškinamos filmuotais siužetais. Ypač vaikus sudomino interaktyvus žaidimas apie gerves ir kormoranus. Čia kiekvienas turėjome galimybę pabūti aktyviu dalyviu, galinčiu liesti, klausyti, pajausti, net pasitikrinti savo žinias. Geriausiai sekėsi dešimtokei Karolinai.

Lietuvos Respublikos Seimo rūmai mus pasitiko su apsauga ir paslaptingu didingumu. Keliavome į Seimo posėdžių salės balkoną, kur stebėjome Seimo narių darbą. Mokiniai gyvai susipažino su Lietuvos valstybės valdymo sistema, parlamento veikla, įstatymų leidybos procedūra, institucijos struktūra ir, kas itin svarbu – piliečių galimybėmis dalyvauti teisės aktų leidyboje. Kovo 11-osios Akto salėje susitikome su gerbiamu Seimo nariu A. Palioniu, kuris buvo šios nuostabios ekskursijos globėjas. Čia galėjome jam užduoti klausimų, o pabendravę supratome, kad Seimo nario darbas yra žymiai sunkesnis, nei mes įsivaizdavome. Vėliau lankėmės Algirdo Mykolo Brazausko salėje, įvairiose galerijose, grožėjomės vitražais, atributika, stebėjome žurnalistų darbą.

Nepakartojami įspūdžiai, papildytas žinių bagažas, turiningai praleistas laikas bendraujant, pažįstant vis daugiau ir daugiau... Už tai esame dėkingi Seimo nario A. Palionio padėjėjui A. Vaidogui, kuris mus lydėjo ir rūpinosi, kad visur atvyktume laiku.

Kl. vadovės A. Kaminskienė ir R. Kišonienė

 

Straipsnių archyvas

2024 m. birželio 2 d. sekmadienis

Mūsų kontaktai

Šilavoto pagrindinė mokykla
Šilavotas, Trakelio g. 1a
LT-59272 Prienų r.sav.
tel./faks. +370 319 41364
www.silavotas.prienai.lt
direktorius@silavotas.prienai.lm.lt
Įmonės kodas: 190198344

COVID-19

 

images

Paveiksliukas mokykloms2

 

Valgiaraščiai

 

10f51c1ea1c9aaa7ff902c9a8fe05db6

Autobusiuko grafikai

 

mokyklinis

Reagavimo į patyčias atmintinė

 

bullying-3096216 960 720-760x490

Pamokų laikas

laikrodisPamokų tvarkaraštis

Būrelių darbo laikas

13.25 - 14.10

14.15 - 15.00

         

 

 

1

© 2010-2011 Visos teisės saugomos Šilavoto pagrindinė mokykla